Something about Riza’s

Assalamualaikum,

Salam Damai,

I am currently work as a lecturer in Dept. of Communication, Lampung University, Indonesia, I held class of Development of Communication Tech., Sociology of Mass Communication, Advertising Studies, and Group Communication. I hold a bachelor degree from Diponegoro University major in Communication and a master degree of International Master in Digital Library Learning (DILL) from the DILL consortium. An Erasmus Mundus consortium of Høgskolen i Oslo Norway, Tallinn University Estonia, and Parma University Italy. My research interest are media semiotic, computer-mediated communication, digital media especially social software and currently I’m researching about virtual group communication. My CV is below:

Curriculum Vitae

Akhmad Riza Faizal, S.Sos; IMDLL. (abangriza@gmail.com)

Sex: Male

Date of Birth: Tanjung Karang, 1980

Marital Status: Married

Nationality: Indonesian

Religion: Islam

Education

Elementary School: SDN 2 Bandar Lampung (1987 – 1993)

Middle School: SMPN 2 Bandar Lampung (1993 – 1996)

High School: SMUN 2 Bandar Lampung (1996 – 1999)

Bachelor degree: Department of Communication, Diponegoro University (1999 – 2003)

Master degree: International Master in Digital Library Learning, Oslo University College, Tallinn Univ; Parma Univ. (2007 – 2009)

Doctoral degree: Ph.D in Communication, University of Indonesia (2014 – on going)

Work Experiences

Balikom, Semarang, Central Java , Assistant Designer (10/1999 – 07/2001)

Manunggal, college newspaper, Semarang, CJ, Editor in Chief (12/2001 – 07/2002)

Suara Merdeka Daily, Semarang, CJ, Data Analyst (07/2002 – 03/2003)

PT. Adversia Global Media, Semarang, CJ, Project Manager (04/2003 – 03/2004)

Sumatera Post Weekly, Bandar Lampung, Business Manager (04/2004 – 12/2004)

Democrat Party, Bandar Lampung, Head of Media Center (04/2004 – 12/2004)

Democrat Fraction, Lampung House of Representatives (Fraksi Demokrat, DPRD Prov. Lampung), Expert Consultant (01/2005 – 07/2006)

Bandar Lampung Bureau of Treasury (Dispenda Kota Bandar Lampung), Expert Consultant (12/2006 – 05/2007)

Department of Communication, Lampung University, Lecturer (01/2005 – until now)

Indonesia Broadcasting Commission (Komisi Penyiaran Indonesia) at Lampung, Commissioner (03/2011 – 05/2018)

Organizations

Scholarship

Erasmus Mundus, The European Commission (08/2007 – 08/2009)

Skills & Strength

Computer : Knowledge of Microsoft Office, Corel Draw, Adobe Pagemaker, and Greenstone software into the latest one

Marketing Research: Customer Behavior Research, Product Segmentating Research, Advertising & Promotion Research and Marketing Communication Plan.

Communication Research: Media Semiotics, Usability, and Computer-mediated Communication

Multi-task and detail oriented, able to function in a team environment, self-confident, professional and excellent interpersonal Skills, excellent both in oral and written English

Interest

Reading, Discussion, Outdoors and Indoors activities, Music, Passion for Arts, Designs and Great Movies

Trainings

  1. Basic Training Photography, UKM Prisma Diponegoro University, 19 – 21 November 1999 in Semarang, Central Java.
  2. Chief in Charge on Journalism Workshop and Book Review of “Radio Journalism Comes to Campus”, May, 31st 2001 in Semarang, Central Java.
  3. Training of “Distance Learning of Basic Journalism”, Institute for the Studies on Press and Information, February to May 2002 in Central Java.
  4. Workshop “All About Advertising 2003” KM Komunikasi UGM, September 20th to 21st 2003 in Yogyakarta
  5. Training of”Integrated Education and Press Management Consultation”, Serikat Penerbit Surat Kabar Cab. Lampung, July 31st 2004 in Lampung
  6. Training of “The Methodology of Public Service”, Lampung University, July 8th to 15th 2005  in Lampung

Publications

  1. Communication Technology and Political Changing of Community Participation” Lampung Ekspres Daily newspaper, August, 23rd 2004.
  2. Notes for 2005 Lampung Regional Development Budget (APBD)”/“Catatan untuk APBD Lampung 2005”; Lampung Post Daily, November, 1st 2004.
  3. Public Lies; Ethics or Moral?”/“Kebohongan Publik; Etika atau Moral”, Lampung Ekspres Daily newspaper, March, 1st – 3rd 2005
  4. Faizal, A. R. (2009, July). Cult Film dan Analisa Semiotika Film Pada Nagabonar Jadi 2. Jurnal Ilmu Komunikasi. pp. 40-61. Yogyakarta, Indonesia. Atma Jaya University.
  5. Faizal, A. R. (2009). Models of data collecting procedure to design a thematic digital library as a groupware application by using storyboard; a case of European Navigator (ENA). Proceeding of the First International Industrial Informatics Seminar 2009. Book 2, pp. 31-36. Yogyakarta, Indonesia: UIN Sunan Kalijaga.
  6. Faizal, A. R. (2009). Usage of Social Software in Indonesia State Universities; A Qualitative Case Study. Proceedings of the Seventh Worldwide Forum on Education and Culture (pp. 26-36). Rome, Italy: The Worldwide Forum on Education and Culture.
  7. Faizal, A. R., & Suciska, W. (2009). Social Software sebagai media komunikasi dalam proses pengajaran di perguruan tinggi negeri. Jurnal Penelitian Komunikasi,12 (1). pp. 81-98. Bandung, Indonesia. Depkominfo BP2KI.
  8. Faizal, A. R. (2010). Writing is Culture; How Some Indonesian Students Do a Collaborative Writing by Using Social Software. Proceedings of the 8th World Wide Forum on Education and Culture. Rome, Italy: The World Wide Forum on Education and Culture.

research presentation Tallinn, 2008

27 Tanggapan so far »

  1. 1

    rina said,

    ooo… begini webnya!

  2. 2

    Riza said,

    yup… gimana… simple tapi effective kan…. he..he…

  3. 5

    Riza said,

    salam kenal juga… mon apa kabar lo?

  4. 7

    hmcahyo said,

    salam kenal dari malang🙂

    hmcahyo.wordpress.com

  5. 8

    fajar s said,

    ni fajar
    salam kenal
    saya sedikit tertarik dengan ilmu tentang tanda dan konstruksi media, ataupun study media, sepertinya bagus apabila saya bisa mengenal anda.

  6. 9

    Riza said,

    salam kenal juga mas fajar sosora

  7. 10

    pwlz said,

    salut buat bung riza. untuk social software-nya.
    salam.

  8. 11

    Assalamualaikum pak Riza.

    Ya Allah, senangnya…
    Saya Suci Gizela P, mahasiswa kom unila 2003. Tak sengaja ketemu web bapak selagi searching ttg analisis semiotika dalam film, karena kebetulan saya sedang mengangkat skripsi tentang itu. Blog sangat membantu sekali Pak. Bisa minta nomor hp dan email Bapak? Saya mau minta info lebih lanjut ke bapak. Terima kasih atas bantuannya Pak.

    Salam, Suci.
    0819 79 315 69
    sucigizelapertiwi@gmail.com

  9. 12

    Danang Pramudya said,

    Akhirnya saya menemukan blog yang isinya bisa sangat-sangat saya nikmati lama-lama membacanya. Keep updating, Sir. Banyak sekali wawasan yang saya dapati di blog ini. Kalau boleh, saya ingin me-link blog Mas Riza di blog saya..🙂

    Oya, saya adalah salah satu anggota team developer Esfindo (E-School for Indonesia) dan salah satu admin sistemnya. Senang sekali apabila kita bisa sharing..🙂 Sukses, Sir!

    • 13

      Riza said,

      I am over the moon, mas Danang bisa aja nih..
      silahkan kalo mau di link, saya malah berterima kasih,
      soal esfindo saya sangat tertarik, tetapi karena saya lebih fokus pada usability study nya saya gak tau apa bisa nimbrung bareng. Terus terang kalo soal engine saya gak begitu paham.
      Sukses buat mas Danang!

  10. 14

    Saya juga telah membaca blog Anda lho. Apa kabar sekarang? Kapan selesai kuliah? Semoga sukses deh.

  11. 15

    Eh ada yang terlupa. Kapan ke Yogya? Tertarik pindah kerja ke Atma Jaya Yogya? Kita amat butuh staf pengajar lho…

    • 16

      Riza said,

      Terima kasih udah mampir Bu Yudi, insya allah kuliah saya kelar summer ini.
      Terima kasih atas tawarannya untuk ke Yogya, Ibu bikin saya ge er aja nih😛..

  12. 17

    salam…
    senang mampir ke blog ini…😉

  13. 19

    Harri said,

    Salam kenal mas. lulusan DILL yah, kebetulan saya sempat apply jurusan yang sama tp blm beruntung :d

    boleh dishare ya, kl aja dikasih tips triknya

    thanks ya mas

  14. 20

    icha said,

    nice blog,,, bermanfaat & nambah nambah referensi juga nih… thanks,,
    Triknya boleh dunk biar dpt beasiswa juga,,,^^

  15. 21

    ayu said,

    emm…senang bs brtemu dengan dosen begini.., trus berjuang pak mencerdaskan masyarakat ! sepertiny sy akn sering2 mampir, sukses penelitiannya y pak!

  16. 22

    nessia said,

    pak riza, saya suka baca blog bapak lo…..
    saya lagi belajar nulis ni pak apalagi saya lagi tertarik sama sosial media, ya salah satunya karena materi – materi soskom&PTK yg bapak berikan,.
    o y pak mohon bantuan cara mencari literatur yg terpercaya dari cyberworld ni…
    makasih y pak..

  17. 23

    Yuda 08 said,

    Asalamualaikum wr.wb

    pak mengenai tugas periklanan tentang TVC sudah saya upload melalui youtube.
    alamatnya : http://www.youtube.com/watch?v=ogAWKFhNJOM

    terima kasih pak atas bimbingan bapak untuk mata kuliah periklanan, ilmu yang bapak berikan sangat bermanfaat dan menambah wawasan tentang periklanan.
    TERIMA KASIH BANYAK PAK….

  18. 24

    Yuda 08 said,

    assalamualaikum wr.wb

    maaf pak video saya yang diyoutube diblokir karena penyalahan hak cipta dari backsound muciknya. jadi, saya upload melalui 4shared.

    ini alamatnya : http://www.4shared.com/video/jKAaLsZG/iklan_teh_gech.html

    terimakasih pak

  19. 25

    sandi said,

    ini tugas periklanan saya pak🙂

  20. 26

    yuda said,

    assalamualaikmum wr.wb

    http://www.mediafire.com/?4rw93bu27d4bvhf pak ini link tugas periklanan saya upload dengan mediafire.

    terima kasih pak

  21. 27

    Hendi Afresia Reza said,

    pak ini link tugas iklan kelompok juharis.


Comment RSS · TrackBack URI

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: